Wonen in Harlingen

Monumentenstad Harlingen

Harlingen, een van de Friese elf steden, ligt direct aan de Waddenzee. Hier vindt u de enige zeehaven van Friesland. De stad was dan ook eeuwenlang van groot belang voor de internationale handel. De voorspoed die dit voortbracht is nog steeds goed te merken voor wie in Harlingen woont. Tal van pakhuizen en statige grachtenpanden met rijkversierde gevels getuigen daarvan. Met ruim 500 Rijksmonumenten staat Harlingen bekend als monumentenstad. De grootste trekpleister is echter het fenomenale uitzicht over zee. En niet te vergeten natuurlijk: de veerboten naar Vlieland en Terschelling.

Wonen in binnenstad Harlingen

In vroeger tijden waren het de handel en nijverheid die zorgden voor een bruisende bedrijvigheid in de binnenstad. Nu is het de toeristische aantrekkingskracht van deze zeehavenstad die een levendige dynamiek creëert. Natuurlijk heeft Harlingen ook zijn inwoners veel te bieden. Ga gezellig winkelen in de oude straatjes of waai lekker uit op de Westerzeedijk. Geniet daarna van een uitmuntend diner bij restaurant ’t Havenmantsje of een tosti bij strandpaviljoen ‘t Zilt. Even snel een visje happen in de haven is ook een aanrader.

Varen in Harlingen

Harlingen is een havenstad door en door. De vele grachten met de kleurrijke bootjes langs de kade zijn beeldbepalend voor de binnenstad. Wie van varen houdt, is in Harlingen dus op de beste plek. Via het Van Harinxmakanaal kunt u zelfs helemaal tot aan Leeuwarden varen. Of kies het ruime sop van de Waddenzee en voel de frisse zeewind door uw haren. Kortom, de ideale woonplek voor wie van water houdt.

Activiteiten in Harlingen

Blijft u liever aan vaste wal? Ook dan kunt u op vele manieren genieten van de waterrijke omgeving van Harlingen. Een stevige wandeling over de dijk of het drooggevallen wad. Een kitesurfles op het strand of een bezoek aan de werf waar expeditieschip Willem Barentsz uit de 16e eeuw herbouwd wordt; in Harlingen is van alles te zien en beleven. Zo worden het hele jaar door ook tal van grote en kleine activiteiten georganiseerd. Van de Harlinger Visserijdagen tot de Tall Ship Races. Of stap op de fiets en doe mee aan de Fietselfstedentocht. Voor de toekomstige bewoners van een appartement of eengezinswoning van Zuiderhaven ligt dit straks allemaal naast de deur.

Bereikbaarheid Harlingen

Harlingen is een ideale uitvalsbasis door de goede bereikbaarheid van de stad. Het treinstation en de bushalte liggen op loopafstand van de Zuiderhaven. Met de auto bent u in een half uur in Leeuwarden en over de Afsluitdijk bereikt u de Randstad binnen een uur.